Niet alleen goed gereedschap is het halve werk, maar vooral werken met schoon gereedschap! Wij geven je graag een aantal tips.
Vies gereedschap laat sporen achter in je tegellijm, voegmiddel of stucmortel. Denk hierbij aan roest op je troffel of spaan of oude harde resten in je kuip of emmer. Meestal komt deze vervuiling in de vorm van verkleuring in het oppervlak van je fris gestucte wand of je net nieuwe witte voegen terecht.
Zo is je gereedschap weer gebruiksklaar voor de volgende klus.
Is je gereedschap toch wat roestig geworden? Gebruik dan een roestreiniger van bijvoorbeeld HG om de roest te verwijderen. Schoonmaakazijn is een middel wat helpt tegen lichte roestvlekken. Laat dan het gereedschap even in het schoonmaakazijn weken. Wat ook helpt is citroen met zout. Meng 1 theelepel citroensap met zout tot een papje. Wrijf het schoon te maken gereedschap in met een droge doek en spoel het af met leidingwater. In alle gevallen kan een staalborsteltje ook uitkomst bieden.
Gebruik voor het aanmaken van mortels in poedervorm altijd schoon leidingwater. Denk je: “Dat is toch logisch”? Het zal je verbazen dat er nog steeds mensen zijn die grondwater of regenwater gebruiken voor het aanmaken van bouwstoffen. Ons advies; niet doen! Dit water is niet zuiver en bevat allerlei vervuiling (zoals mineralen) die verkleuringen kunnen geven in je gips of voegmiddel. Zodra de mortels zijn uitgehard geeft dit onherstelbare vlekken/verkleuringen.
Je wand of vloer is getegeld. De voeg is aangebracht en lichtjes gedroogd: tijd om schoon te maken. Het makkelijkst gaat dit met een sponsplank en emmer met lekrollers. Maak je sponsplank goed nat en rol/wring/spoel hem goed uit boven de emmer.
Voor een goed en schoon resultaat moet je de vloer of wand zo vaak en zo droog mogelijk afsponzen. Te nat schoonmaken zorgt dat het voegmiddel gaat “drijven”. Dit geeft verkleuring in de voeg.
Een indicatie is ongeveer 1 liter schoon water per 1 m2 tegels. Ververs dus regelmatig je vuile water!
Zorg dat de vloer zo zorgvuldig en zo schoon mogelijk is, zodat je minimaal werk hebt met verwijderen van voegsluier de volgende dag. Uiteraard maak je het gereedschap na de klus ook weer goed schoon en droog.
Een schilderklus duurt meestal langer dan een dag. Hoe maak je nu een verfkwast of roller écht goed schoon zodat je kwasten vaker en langer meegaan? Als de verfklus langer duurt dat is het niet noodzakelijk de kwasten heel grondig te reinigen. Als je de kwasten of rollers inpakt met afdekfolie of stop ze in een luchtdichte plastic zak. Zorg ervoor dat er geen lucht bij kan. Dit doe je door rondom het handvat goed af te tapen. Zo kan je de kwasten of rollers zeker 2 dagen bewaren op een droge plek.
Met een kwastenreiniger of terpentine reinig je de kwasten waarmee je verf op terpentinebasis hebt verwerkt. Doe de terpentine of de reiniger in een kleinere pot. Een jampotje bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat de haren van de kwast goed in de terpentine staan. Druk de kwast in het begin ook even tegen de zijkanten. Laat de kwast ongeveer 2 uur staan. Maak de kwast daarna schoon met een droge doek. Sommige gebruiken een krant om de kwast droog te maken. Maar let op: de inkt van de krant kan doordat het nat wordt loslaten. Deze inkt komt dan op je kwast terecht.
Heb je verf op waterbasis gebruikt? Zet de kwast dan 2 uur in warm water. Spoel daarna nog eens na met warm water en droog de kwast met een droge doek.