024 641 31 61 tot 17:00 uur Bekijk onze openingstijden

Oorzaken & Preventie witte uitslag metselwerk

Hormes Bouwmaterialen 2 min 1 november 2022

​Witte uitbloei op metselwerk is veelal het gevolg van metselen/voegen onder ongunstige klimatologische omstandigheden

  • witte bloei web breed vooraanzicht web2

Oorzaken en preventie van witte uitslag

Witte uitbloei op metselwerk is veelal het gevolg van metselen/voegen onder ongunstige klimatologische omstandigheden. (veel vocht/water)

Belangrijkste oorzaak is dat na het metselen/voegen het carbonatieproces niet optimaal verlopen is door de aanwezigheid van veel vocht.

Het carbonatieproces: om de “lijmverbinding” tot stand te brengen, ontstaat er vrije kalk bij de reactie tussen cement en water in de mortel. Vervolgens moet door Co2 uit de lucht deze vrije kalk chemisch worden omgezet in niet-wateroplosbare kalk (calciumcarbonaat)

Indien er veel (regen)water op het verse metsel/voegwerk terechtkomt, overstromen de poriën. De aanwezigheid van veel water zal het indringen van Co2 uit de lucht verhinderen, hierdoor vertraagt de carbonatie van de vrije kalk naar een niet-wateroplosbare kalk. De vrije kalk blijft dus in water oplosbaar en migreert later naar het oppervlak om daar (na in contact te komen met Co2) alsnog over te gaan in niet-wateroplosbare kalk (calciumcarbonaat) Deze kalkafzetting vindt plaats in de vorm van hele fijne witte puntjes en geven het voegoppervlak een witte of witgrijze kleur.

Ter voorkoming van uitslag zijn de volgende regels van zeer groot belang:

  • Zo snel mogelijk na het metselen en voegen dienen raamdorpels, goten, uitlopen en voorlopige hemelwaterafvoeren te worden aangebracht.
  • Het verse metselwerk altijd afdekken met de daarvoor geschikte middelen (folie, profielen etc) let op: folie niet strak tegen de gevel aanbrengen i.v.m. condensvorming.
  • Vers voegwerk de eerste 48 uur altijd beschermen tegen regenval (ook mogen de gevels vooraf voegwerk niet doorweekt zijn)
  • Tijdens voegen mag de omgevingstemperatuur niet lager zijn dan 5 gr C. en nooit hoger dan 30gr C. Lage temperaturen vertragen het chemisch proces van verharding van de specie, hetgeen het risico op uitbloei verhoogt.
  • Aangeraden wordt tussen het metselwerk en voegen een wachttijd van minimaal 14 dagen aan te houden, wij adviseren echter deze periode t verlengen tot minimaal 28 dagen.


Hormes Bouwmaterialen 2 min 1 november 2022

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..