024 641 31 61 tot 17:00 uur Bekijk onze openingstijden

Groen licht voor wet Kwaliteitsborging

Hormes Bouwmaterialen 2 min. 16 mei 2019

Met een onafhankelijk en gecertificeerde kwaliteitscontroleur komt er een nieuwe vorm van bouwtoezicht. Deze kwaliteitscontroleur checkt gedurende het hele ontwerp en de uitvoering op de bouwtechnische eisen. Doel: betere kwaliteit bouwen. Dat staat in de wet Kwaliteitsborging dat dinsdag 14 mei in de Eerste Kamer is aangenomen. 

  • Wet kwaliteitsborging aangenomen

Kwaliteitscontroleur en nieuwe rol voor de gemeente

Want wie een huis of een bedrijfspand laat bouwen stelt (terecht) eisen aan de uitvoering. Het pand moet aan de wettelijke bouwvoorschriften voldoen. Bij het nieuwe stelstel moet er een kwaliteitscontrole plaatsvinden door een gecertificeerde en onafhankelijke kwaliteitscontroleur voor, tijdens en bij oplevering van een bouwproject. Nieuw is dat de gemeente pas vergunning verleend voor de bouw als de kwaliteitscontrole heeft plaatsgevonden. In deze infografic wordt de rol van de gemeente en de onafhankelijke en gecertificeerde kwaliteitscontroleur voor, tijdens en bij oplevering van een bouwproject duidelijk.

Wat is het doel van deze nieuwe wet Kwaliteitsborging?

Makkelijk en kort gezegd: minder bouwfouten! De overheid wil de kwaliteit van de bouw verbeteren. Dus minder constructiefouten en gebreken bij nieuwe bouwwerken. Zo moeten klanten minder last krijgen van gebreken als constructiefouten, brandonveilige situaties, lekkages of een slecht functionerende ventilatie. Het is natuurlijk belangrijk dat de tekeningen kloppen, maar nog belangrijker is om te controleren of eigenlijk wordt gebouwd zoals het is getekend.

Wat betekent dat voor jou als aannemer?

Als aannemer ben je verantwoordelijk en aansprakelijk voor de kwaliteit van een bouwwerk. In de praktijk zal je merken dat de onafhankelijke kwaliteitscontroleur tijdens de bouw vaak langskomt. Alles wordt vastgelegd in een dossier. Als er na oplevering toch nog gebreken aan het licht komen? Dat is het voor de bezitter makkelijker om bouwers aansprakelijk te stellen.

Wanneer gaat de wet in werking?

Het nieuwe stelsel treedt stapsgewijs in werking en geldt vanaf 1 januari 2021 eerst voor bouwwerken in de laagste risicoklasse. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en eenvoudige bedrijfspanden. Dat geeft alle partijen de kans ervaring op te doen met de nieuwe werkwijze van toezicht in de bouw. 

Vragen of meer informatie?


Hormes Bouwmaterialen 2 min. 16 mei 2019

Onze verhalen

Lees meer verhalen

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..