Met een onafhankelijk en gecertificeerde kwaliteitscontroleur komt er een nieuwe vorm van bouwtoezicht. Deze kwaliteitscontroleur checkt gedurende het hele ontwerp en de uitvoering op de bouwtechnische eisen. Doel: betere kwaliteit bouwen. Dat staat in de wet Kwaliteitsborging dat dinsdag 14 mei in de Eerste Kamer is aangenomen.
Want wie een huis of een bedrijfspand laat bouwen stelt (terecht) eisen aan de uitvoering. Het pand moet aan de wettelijke bouwvoorschriften voldoen. Bij het nieuwe stelstel moet er een kwaliteitscontrole plaatsvinden door een gecertificeerde en onafhankelijke kwaliteitscontroleur voor, tijdens en bij oplevering van een bouwproject. Nieuw is dat de gemeente pas vergunning verleend voor de bouw als de kwaliteitscontrole heeft plaatsgevonden. In deze infografic wordt de rol van de gemeente en de onafhankelijke en gecertificeerde kwaliteitscontroleur voor, tijdens en bij oplevering van een bouwproject duidelijk.
Makkelijk en kort gezegd: minder bouwfouten! De overheid wil de kwaliteit van de bouw verbeteren. Dus minder constructiefouten en gebreken bij nieuwe bouwwerken. Zo moeten klanten minder last krijgen van gebreken als constructiefouten, brandonveilige situaties, lekkages of een slecht functionerende ventilatie. Het is natuurlijk belangrijk dat de tekeningen kloppen, maar nog belangrijker is om te controleren of eigenlijk wordt gebouwd zoals het is getekend.
Als aannemer ben je verantwoordelijk en aansprakelijk voor de kwaliteit van een bouwwerk. In de praktijk zal je merken dat de onafhankelijke kwaliteitscontroleur tijdens de bouw vaak langskomt. Alles wordt vastgelegd in een dossier. Als er na oplevering toch nog gebreken aan het licht komen? Dat is het voor de bezitter makkelijker om bouwers aansprakelijk te stellen.
Het nieuwe stelsel treedt stapsgewijs in werking en geldt vanaf 1 januari 2021 eerst voor bouwwerken in de laagste risicoklasse. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en eenvoudige bedrijfspanden. Dat geeft alle partijen de kans ervaring op te doen met de nieuwe werkwijze van toezicht in de bouw.
Twijfel je wel eens welke lijm het beste is voor jouw klus? Dat is niet nodig! Het assortiment van TEC7 heeft een oplossing voor bijna ieder lijm- of afdichtingsvraagstuk. Een specialist van TEC7 is op vrijdag 21 juni van 10.00 tot 13.00 uur aanwezig om te vertellen over de producten en geeft een demonstratie. Je kunt de lijmen ook direct zelf testen en ervaren. Na deze demo twijfel je niet meer welke lijm je voor welke klus moet kiezen.
15 mei 2019Ontdek, leer, probeer en ervaar zelf de professionele hogedrukreinigers van Kränzle. Op vrijdag 14 juni van 10.00 tot 15.00 uur is een specialist van Kränzle in de bouwmarkt aanwezig om je alles over deze machines te vertellen en je te laten zien hoe makkelijk je ermee kunt werken. Zelf kan je tijdens de demodag natuurlijk ook aan de slag en zelf een hogedrukreiniger uitproberen!
13 mei 2019 | < 1 min.Wie zijn de mensen bij Hormes en wie doet wat? "Maak het makkelijk met..." is een rubriek om de mensen van het Hormes team beter te leren kennen. Wel zo makkelijk! René Franssen is 27 jaar geleden bij Hormes begonnen als chauffeur, doorgegroeid en nu werkzaam als planner en medewerker expeditie. René is onze steun en toeverlaat en iedere ochtend zodra hij de poort opent is hij weer vol energie!
10 mei 2019 | 2 min.