Door het doen van een aantal aanpassingen maak je een woning energiezuiniger. Het is beter voor het milieu en op de afrekening van de energiemaatschappij zijn meestal al direct de voordelen merkbaar. Maak je woning energieneutraal en begin vandaag nog! Wat je allemaal kunt doen hebben wij voor je op een rij gezet.
Met het vervangen van verlichting kun je al flink wat energie besparen. Wist je dat een ledlamp wel 85% zuiniger is dan een normale gloeilamp? En verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden heeft de grootste impact op ons milieu.
Maar alle lampen werken nog prima, dan ga ik deze toch niet vervangen? Wel doen hoor! Want binnen 300 branduren win je de energie die normaal nodig is terug. In aanschaf zijn ledlampen wel duurder. Maar als je het stroomverbruik en de levensduur meetelt ben je in de meeste gevallen goedkoper uit.
We verkopen ledverlichting van Philips, Calex & Paulmann. Lampen hebben we in diversen soorten denk bijvoorbeeld aan de fittingen GU10 – G4 – E14 –E27. Maar ook Led TL buizen en decoratieve ledverlichting & led strips zowel in wit licht & RGB (kleur).
Pas bijvoorbeeld led strips toe achter of onder kasten om zo indirecte verlichting te creëren. Dit geeft veel sfeer in huis. Verder kan je led strips draadloos schakelen als je gebruikt maakt van klik-aan-klik-uit. Dit systeem zorgt ervoor dat je diversen elektronische apparaten draadloos kunt schakelen.
Je oude lampen lever je ook gewoon bij Hormes in. Wij zijn een WeCycle inleverpunt.
Door het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer kan veel energiebesparing opleveren. Het is een klus wat niet heel ingrijpend hoeft te zijn. Naast de energiebesparing geeft deze isolatie een enorme comfortverbetering. Controleer van tevoren of er een kruipruimte aanwezig is en ook de hoogte van de kruipruimte. De kruipruimte heeft een minimale hoogte van 35 cm nodig. Maar een ruimte met een hoogte van 50 cm werkt wel wat comfortabeler.
Voor het isoleren van de vloer verkopen wij diversen materialen in verschillende diktes. Denk hierbij aan glaswol van Isover of Steenwol van Rockwool. Diktes variëren van 70 tot 120mm. Hoe dikker de isolatie hoe beter de isolatiewaarde (Rd). Kies voor een isolatiewaarde van minstens 3,3. Een lagere isolatiewaarde is onverstandig en geeft uiteindelijk niet het gewenste effect.
Denk aan het dichten van leidingdoorvoeren of andere luchtlekken of isoleer de cv-leidingen. En vergeet je het kruipluik niet?
Zorg ervoor dat vocht geen kans meer krijgt. Je kunt op de bodem van de kruipruimte een PE-folie aanbrengen om vocht tegen te houden. Let er wel op dat er in de kruipruimte dan geen plassen water staan. Indien dat wel het geval is moet je de folie hoger bevestigen en een luchtkussenfolie eronder aanbrengen dat kan drijven. Vraag ons om advies.
Wij adviseren je graag over welke vloerisolatie voor jouw woning of project het meest geschikt is. Ook helpen wij je met het uitrekenen van de hoeveelheid materiaal dat je nodig hebt. Heb je over? Dan nemen wij dat bij Hormes in de meeste gevallen gewoon weer terug.
Het is bij het isoleren van een dak belangrijk te weten hoe het dak in elkaar zit. Zit er folie onder of een ander vochtwerend materiaal? Dan heb je ook een klimaatfolie nodig. Heb je een schuin dak met dakpannen zonder folie? Dan is het mogelijk om de binnenkant direct te isoleren. Doe vooraf onderzoek wat er op het dak ligt en laat je adviseren.
Kijk bij aanschaf van materiaal naar de isolatiewaarde. Kies voor een goede isolatie (Rc=4). Meestal in aanschaf iets duurder, maar levert per saldo meer besparing op.
Je kunt aan de slag gaan met glas-of steenwol en afwerken met gipsplaten of hout. Maar met bijvoorbeeld het SlimFix Deco systeem van Isobouw wordt het isoleren van het hellende dak een makkelijke klus. Dit systeem is heel eenvoudig te monteren door middel van strips die je op de balklagen monteert. Daarna monteer je de isolatieplaten er eenvoudig tussen. De buitenzijde van deze platen zijn al netjes afgewerkt.
Isoleer verwarmingsbuizen in ruimten welke niet verwarmd hoeven te worden. Zo gaat geen onnodige warmte verloren. Denk hierbij aan ruimtes als de garage, meterkast, logeerkamer of cv-ruimte. Buisvormig isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen hebben wij in meerdere maten te koop in de bouwmarkt. Dit materiaal is erg makkelijk in gebruik. Meet de dikte van de buizen op, zodat de holte van het isolatieschuim goed past. Je snijdt de isolatiebuizen in en drukt ze makkelijk om de leiding die je wilt isoleren. De naden dicht je af met isolatietape.
Gebruik achter radiatoren een radiatorfolie op de muur. Dit is een aluminiumfolie met een schuimlaag en zorgt ervoor dat de warmte niet verloren gaat in de buitenmuur. Makkelijk te monteren met High Tack kit van Den Braven. Of plak een flinterdunne HR-radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator waardoor aan de achterzijde de warmtestraling tot wel 96% (!) kan worden verminderd.
Makkelijk te realiseren: zorg ervoor dat kieren en naden worden gedicht. Want door kieren en naden gaat het tochten. Dus gebruik tocht strips, tochtband, kit of ander materiaal. Check op kieren bij kozijnen, in de meterkast, langs de brievenbus, onder de voordeur, bij leidingdoorvoeren, tussen gipsplaten, etc. etc. Zorg wel voor een goede ventilatie, want dat is noodzakelijk voor een gezond leefklimaat in huis.
Zorg voor schone lucht in huis! Goed ventileren is nodig voor je gezondheid. Frisse lucht laat je binnen door open ramen en ventilatieroosters. Maar wist je dat het belangrijk is dat lucht kan ‘stromen’? Sluit daarom de onderkant van binnendeuren niet af. Via deze ruimte kan lucht door je huis verplaatsen. Extra ventileren wordt aangeraden als je kookt, doucht en als er veel mensen zijn. Als je klust doe je er ook verstandig aan een extra raam open te zetten en extra te ventileren.
Ventilatie kost energie want warmte gaat verloren, verlaat het huis en frisse buitenlucht komt daarvoor in de plaats. Maar zie dit niet als energieverspilling. Door te ventileren laat je vervuilde lucht uit je woning en zorg je ervoor dat vocht geen kans krijgt. Je kunt natuurlijk of mechanisch ventileren. Zorg in alle gevallen ervoor dat roosters schoon zijn en filters regelmatig worden vervangen.